netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Tips till julfesten på jobbet

Nu börjar snart julfesterna på jobbet. Det kan bli ett bra tillfälle för dig att mingla och lära känna fler arbetskamrater och fördjupa kontakten med de du redan jobbar nära. Ta det lugnt med drickat bara, tipsar karriärcoach och beteendevetare Nina Jansdotter.

Den sociala biten är viktig i alla sammanhang och det kan vara värdefullt att få dela en rolig händelse med dina arbetskamrater. Och kunna prata om det efteråt. Att du få förstår vad som har hänt och vem som gjort vad. En del vill hellre helt hoppa över jultillställningar och andra sociala aktiviteter och det kan du göra ibland men helst inte hela tiden för det kan upplevas som du inte vill vara med i gänget och det kan tyvärr straffa sig på olika vis. Till exempel som det blev för en kvinna jag coachade, att det pratades bakom ryggen på henne att hon var för ”fin” för att delta i det som andra tyckte var kul och såg fram emot. I själva verket var hon blyg och kände sig osäker när hon skulle göra annat än hon vanligtvis gjorde på jobbet.

Mingla runt och var trevlig och nyfiken på dina kollegor. Ställ frågor och var en bra lyssnare. Det uppskattas i alla sociala sammanhang när någon visar nyfikenhet och som lyssnar på svaren. Det ni pratar om kan både vara jobb men även annat. Se julfesten som ett mingel som vilket som helst och fastna helst inte med de du redan känner. Nu har du chansen att bygga fler broar till nya kontakter.

Jag vill dock poängtera att det är en stor fördel att du tar det lugnt med drickat. Visst det går bra att ta ett glad eller två men att bli full passar sig inte i sammanhang som rör ditt jobb. Många har ångrat ett intensivt festande och jag vet fall där någon eller några har tvingats säga upp sig på grund av för stora fadäser de har gjort på fyllan på just julfester. Att dricka med måtta är en bättre måttstock. Då minskar du risken att du gör och säger sådant du behöver be om ursäkt för. Om det ändå blivit så att du fyllnat till och kanske betett dig på ett sätt som inte varit så bra. Gör en pudel och be om ursäkt för ditt beteende. Då minskar risken för skitprat och rykten. Gör samma sak för andra. Låt dem be göra en pudel och säg till dem att alla kan göra misstag, för så är det ju. Vi är människor alla och ibland blir det inte helt rätt i alla sammanhang. Speciellt inte med sprit inblandat. Av den anledningen har en del företag också börjat minimera antal glas det bjuder på.

/Nina Jansdotter