netjobs.com

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Netjobs.coms integritetspolicy/användarvillkor.

Hur du tar reda på vad du ska bli

Här kommer Nina Jansdotter, karriärcoach och beteendevetares förslag på punkter att välja på när du vill ta reda på vilken utbildning eller jobb du passar för.

Börja med självreflektion
Stanna upp och fundera över vilka styrkor du har. Vad som motiverar dig och vad som intresserar dig. När du ökar din självkännedom har du lättare för att hamna på rätt jobb för dig.

Gör test
Det finns ett antal personlighetstester som kan hjälpa dig förstå vem du är och hur du samverkar. Ta dem med en liten nypa salt dock. Alla är inte helg vetenskapliga men de kan ändå ge dig en pusselbit här och där.

Anlita en coach
Gå till en coach eller en karriärrådgivare som genom sina frågor och sin kunskap om arbetsmarknaden kan ringa in lämpliga yrkesval för dig.

Låt vänner ge förslag
Du kan även passa på och fråga dina vänner eller kollegor om vilket jobb som de anser skulle vara något du är lämplig för. Ibland ser de sådant hos dig själv som du inte är medveten om.

Gör prao
Ibland är det möjligt att få hänga med en arbetsdag med någon. Det är bra för då får du se hur en vanlig dag är för någon med det yrket. Det kan du lära dig mycket av.

Följ i sociala medier
Även om du inte fysiskt är med på någons arbetsdag kan du följa personer i sociala medier. Välj personer från några olika typer av branscher och jobbtyper. Det kan vara ett bra sätt att öka din omvärldsbevakning och bredda dina kunskaper kring jobbval.

Läs böcker
Genom både fackböcker, romaner och biografier kan du få en inblick i hur människor har tänkt kring olika yrkesval och hur deras liv har blivit efter de valen.

Fråga personer du möter
Ta för vana att prata med de du möter i jobbsammanhang och i livet i stort. Fråga hur det kommer sig att de jobbar med det de gör och vad är det för för- och nackdelar med det jobbet?